Fedtet hud er til stor irritation for mange. En fedtet hudtype er dog ikke nødvendigvis dårligt, da en sådan hud er mindre tilbøjelig til at krølle sammen, krakelere og rynke, eller give andre tegn på aldring, netop fordi olien hjælper med at holde på fugtigheden som bliver låst fast i epidemis (det yderste lag af huden).
Til gengæld er fedtet hud særligt modtagelig for tilstoppede porer, hudorme, og ophobning af døde hudceller på overfladen af huden, hvilket som regel fører til akne-problemer.
Faktisk producerer huden sebum for at beskytte huden imod at tørre ud og for at gøre huden vandtæt.
På den måde har sebum to funktioner. Først og fremmest beskytter den huden imod at tørre ud og gør derved huden vandtæt, men samtidig sørger den også for, at du ikke mister for meget vand indefra. Den vilje jagt på vidundermidlet mod fedtet hud begynder her.
Block "157016" not found
Faktaboks om fedtet hud
Hvad du ikke ved om fedtet hud, kan måske indirekte skade dig.
- Selvom du har en fedtet hud, har din krop fortsat brug for fugtighed
- Okkluderet hud kan forårsage udbrud
- Personer med fedtet hud har større tendens til også at få akne udbrud
- At have fedtet hud, kan være genetisk
- Personer med fedtet hud har en tendens til oftere at vaske den beskyttende olie af huden
- Det hjælper ikke, at solbade – det får du ikke mindre fedtet hud af
Block "156904" not found
Part 1
Hvorfor får vi fedtet hud?
Fedtet hud er forårsaget af hyperaktive talgkirtler, der producerer et stof kaldet sebum. Sebum er et naturligt og sundt smøremiddel, som huden selv producerer for at beskytte huden mod vind og vejr.
Det er talgkirtlerne, der producerer hudens beskyttende sebum og disse er at finde stort set over hele kroppen. Med undtagelse af håndfladerne og sålerne af dine fødder.
Forskellige dele af kroppen har forskellige antal talgkirtler. Dine hænder og fødder har ikke mange, men din ryg, pande og hage har rigtig mange. Du finder omkring 400 – 900 talgkirtler per kvadratcentimeter fordelt over hele kroppen.
Sebum ligger gemt i dermis laget lige under huden og før eller siden, skaber de sig en vej fra dermis til overfladen af huden gennem porer i huden og igennem hårsækkene.
Fedtet hud er svært at kontrollere, Din hud har brug for denne olie, så problemet opstår når kroppens olieproduktionen øges. Når kroppen producerer for meget olie forstørres dine porer for at imødekomme den overskydende olieproduktion.
Der findes andre ting, der kan være årsag til fedtet hud. Alderen er et godt eksempel, da niveauet af kønshormoner I puberteten er helt i top. Her kan det være ekstra svært at kontrollere fedtet hud, fordi det også kan være et resultat af genetisk bestemte hormonelle forandringer.
Hormonet androgener, som er et sex hormon, stimulere talgkirtlerne, hvilket fører til øget produktion af olie i kirtlerne. Dette ser man ofte hos piger, når de skal have menstruation og deres hud dermed begynder at fedte.
Samme symptom kan finde sted under graviditet, i overgangsalderen og ved en hormonel ubalance. P-piller er et godt eksempel, hvor hormonerne kommer i ubalance.
Overskydende androgener kan faktisk også blokerer porerne, så olien ikke kan trænge ud. Derved opstår hudorme og bumser.
Sebum, hudens naturlige olie
Sebum beskytter imod bakterier og svampe infektioner, men når huden producerer for meget sebum, bliver det til en tung og tyk konsistens, der til tider kan lugte, hvis den store mængde fedt bliver påvirket af udefrakommende bakterier.
For meget sebum er derfor et problem for din hud. Hvis talgkirtler eller hårsække tilstoppes af sebum og døde hudceller, bliver bakterier nemlig dannet, hvilket fører til akne.
Sebum produktionen er som regel på sit højeste under puberteten, men hormonelle påvirkninger kan også forøge produktionen, som eksempelvis kvinders menstruation, undergraviditet og ved overgangsalderen.
Fedtet hud i ansigtet
Selvom du kan have fedtet hud flere steder på kroppen, så er det typisk i ansigtet, at det er mest tydeligt og samtidig mest til besvær.
Er du en af de mange, der kæmper med fedtet hud, så ved du også hvor svær en kamp det kan være at slippe af med.
Fedtet hud bliver nemlig ofte mere irritabel af de mange produkter, der efter sigende skulle afhjælpe problemet.
Det egentlige problem ligger rigtig ofte i ingredienserne af disse produkter. For i stedet for at afhjælpe problemet, bliver det i mange tilfælde værre og gør blot at din hud overproducerer sebum.
Så selvom det lyder helt galimatias, at lægge olie på fedtet hud, så har det faktisk en overraskende god effekt.
Derfor er olier effektive mod fedtet hud
Med udgangspunkt i, at et vigtig redskab for huden er dens egen olieproduktion af sebum. Så giver det på ingen måde menig, at vi er så mange, der forsøger at skrappe alt den gode olie væk fra kroppen.
Hudens naturlige olie er med til at beskytte kroppen imod blandt andet de kraftige vejrforhold og udefrakommende bakterier, men også for at kroppen ikke skal give slip på varme og væske for nemt.
Derfor er der ingen tvivl om, at kroppen har brug for det beskyttende lag. De gamle Egyptere og Grækere vidste bedre besked end de fleste gør i dag. De anvendte nemlig rene olier på kroppen – heriblandt også i ansigtet – netop for at beskytte huden mod de barske vejrforhold og sandstorme.
Glem alt om fine remedier mod fedtet hud, for alt du har brug for en en god olie. Det lyder tosset, at påføre en olie til en hud, der i forvejen er fedtet, men det er netop heri fidusen ligger. Ikke nok med at det er helt naturligt og rent – fri for kemikalier og andre kedelige toksiner.
Rene olier hjælper huden med at opdage en eventuel overproduktion af sebum. Efter et bad, hvor huden er blevet vasket fri for olie, vil huden kompensere ganske hurtigt netop ved at producere olie – og når den tror, at de den er super tør producerer den alt for meget.
Det er resultatet af de mange afbalancerende virkemidler vi bruger i nutidens kropspleje, et stort forbrug af kar- og brusebade samt mange andre faktorer.
Når du efter et bad tilføjer huden med en ren olie, vil huden opdage, at den allerede har et beskyttende lag – derved snydder du kroppen til at producere mindre olie selv og vil dermed opleve at din hud bliver mindre fedtet.
Naturlig behandling af fedtet hud
Ved behandling af fedtet hud, er målet at fjerne den overskydende overflade af sebum, uden fuldstændig fjernelse af den naturlige hudfedt.
Ved forsøg på at fjerne sebum, kan man faktisk skabe en egentlig forværring af sebum sekretion, som derved besejrer det egentlige formål med udrensningen i første omgang.
En metode til at rense fedtet hud er, at rense med en naturlig ansigt sæbe specielt til fedtet hud.
En anden metode er, at påføre huden med olie, således at kroppen vil opdage, at den allerede har rigeligt med beskyttende virkemidler og derved vil den naturlige sebum produktion kunne mindskes.
Jojoabaolie
Jojoba olie er god til fedtet hud, men den kan i begyndelsen virke som om, at den gør huden mere fedtet.
Det anbefales derfor, at man forsøger at påføre olien med meget få dråber på de udsatte områder og meget gerne om aftenen før man går i seng og så lade den sidde natten over.
Tamanu olie
Tamanu olie afhjælper ikke blot fedtet hud men i særdeleshed også uren hud. Har du akneudbrud som følge af fedtet hud, kan det derfor anbefales, at du starter med at anvende tamanu olien.
Fortsæt med denne indtil du oplever en væsentlig forbedring af din akne og skift eventuelt herefter til en mere sebumlignende olie som jojoba olie eller macadamia olie.
Giv slip på fedtet hud og tilstoppede porer
Når du skifter over til naturlige olier, for at mindske din huds overproduktion af sebum, vil det samtidig være en god idé at bruge en ansigtsmaske en gang om ugen eller hver fjortende dag.
En ansigtsmaske fungerer som en slags detox for huden, fordi den netop hiver urenheder, toksiner og affaldsstoffer ud af huden.
På den måde kan du også løsne tilstoppede porer og være bedre beredt i kampen mod uren hud og akne. Prøv eksempelvis en mild kaolin ler
Hvorfor fedtet hud er godt
Alt er ikke skidt for ingenting. For på trods af, at du måske synes det er møg belastende med fedtet hud, så har en fedtet barriere også visse fordele. Her lister vi det du skal være glad for med en ekstra glans i ansigtet:
- Din hud er altid skindende
- Synlige alderstegn går lidt langsommere for en hud, der er godt beskyttet
- Du bærer altid en naturlig næring
- Du er ekstra beskyttet imod edt barske vejr
Part 2
Virker naturlig olie til fedtet hud?
Forleden så jeg en artikel fra en velkendt herre, der producerer en dansk hudplejeserie. Jeg skal ikke komme yderligere ind på, hvem jeg taler om, men artiklen var netop om olie til fedtet hud. Det der greb mig ved artiklen var dog, at den gjorde sig ved første øjekast ud for, at være fortaler for rene olier til huden.
Ved nærmere gennemlæsning blev der dog trynet på olierne og basalt sagt, at de ikke virker og, at det hele er noget fup og fidus. Lad mig med det samme nævne, at vedkommendes egen hudplejeserie, indeholder syntetisk kemi, opløsningsmidler og konserveringsmidler blandt andre. Men det er ikke alt…
Det unægtelige sjove, men samtidige tragiske, ved denne specifikke artikel, er en ting, der går igen og dermed ikke er et enestående eksempel inden for industrien.
Der er, når det kommer til stykket, mange af de klassiske kosmetik-producenter, der ”tilsyneladende” er såkaldte nejsigere, når det kommer til brugen af rene olier. Nogle af dem, som i tilfældet med artiklen jeg læste, går de endda så vidt, som at kalde det for fup og fidus.
Det sjove (læs tragiske) ligger i, at de selv anvender olier til deres kemisk producerede cremer, lotions og læbepomader med mere.
Tragisk men sandt
Det rigtige tragiske er jo, at når en producent der selv bruger olier (dog ikke åbenlyst) i sine produkter, gør et stort nummer ud af, at olier ingen effekt har. Ja så er der jo unægtelig kun tale om, at vedkommende vil ødelægge det for andre forhandlere, der rent faktisk lever af, at sælge den ægte vare.
Vi kan derfor kun understrege vigtigheden i, at hvis du ønsker at vide, hvilke ingredienser du ligger på huden, og hvilke producenter du ønsker at stole på, så skal du stå tidligt op om morgen og have luppen frem, for de smarte sælgere, som dem vi kender fra USA, er også kommet til Danmark.
Kampen mellem den naturlige og den syntetiske kemi
Den personlige pleje / skønheds industri er udbredt med hvad, der kaldes greenwashing (grønvaskning om du vil). Og det er selvfølgelig klart – da mere end 70% af os siger, vi vil købe noget, hvis vi mener, det er “naturligt”. Hvorfor skulle skønhedsindustrien ikke prøve at fange vores penge ved at markedsføre deres produkter som værende naturlige?
Naturlig er dog ikke et defineret juridisk begreb. Det har ingen lovgivningsmæssig betydning. Så vi har ikke nogen miljøstyrelse, der spiller politimænd over for “naturlige” fordringer på kosmetiske produkter.
En af de største myter er, at hvis noget står på en hylde, så må en eller anden styrelse eller regering have godkendt det. Det kan ikke være længere fra sandheden.
Det betyder dybest set, at en hvilken som helst virksomhed kan klistre et stempel med ordet ”naturlig” på deres produkt. Og lad os bare gøre det klart – det gør selskaberne i stor stil.
En af de foretrukne taktikker er at anvende “afledt fra” som i, denne ingrediens er afledt af kokosnødder. På listen over ingredienser, vil du se nogle lange klingende kemiske navne, ligesom PEG-40 Hydrogenated Castor Oil (Castor Oil). Her tænker du naturligvis, at det må være helt naturligt, for det kommer jo fra castor olie (ricinusolie).
Det er bare ikke altid tilfældet. Ofte er ingrediensen langt fra sin naturlige rod.
I dette eksempel med PEG-40 Hydrogenated Castor Oil (Castor Oil) og mens ricinusolie er naturligt, så er det med dette PEG-40 foran, der ændrer på tingene. På samme måde, som hvis der stod PEG-30, PEG-33, PEG-35 eller PEG-36 foran. Disse forbindelser er polyethylenglycolderivater af ricinusolie. Og rent teknisk, er PEG-40 Hydrogenated Castor Oil en polyethylenglycol-derivat af hydrogeneret ricinusolie.
Det betyder, at ricinusolie er ethoxyleret med ethylenoxid, som er et råolie baseret kemikalie. Ethylenoxid kommer fra ethylen (ethylen oxideres til frembringelse af ethylenoxid), og ethylen stammer fra råolie via dampkrakning. Petroleum kan være naturligt, men det var sandsynligvis ikke, hvad du mente med ”naturlig”, når du læste dette på produktet.
Kampen mellem kemi-producenten og den naturlige healer
Til forskel fra kemispækkede producenter, der lover guld og grønne skove, så gør forhandlere af olier det ikke.
For en hvilken som helst forhandler gælder det naturligvis om at sælge sine varer. Så som forbruger må man altid tage tingene med et vist gran salt. I hvert fald bør man researche området og måske prøve selv, for at danne sig en valid mening om tingene.
Sådan har det formentlig altid været, hvor den kløgtige forsøger at narre den mindre kløgtige. Fra bilforhandleren, der sælger bilen fyldt med skjulte fejl. Og frem til i dag, hvor pakker på madvarer og kosmetik indeholder ord som, rig på vitaminer, lavt fedtindhold, uden sukker og ”naturlige ingredienser”.
Vi ved efterhånden alle, at hvis noget er sukkerfrit, er det fyldt til randen med kunstige sødestoffer. Hvis noget er fedtfattigt, er det ofte fyldt med sukker. Og nu, hvis noget er naturligt, så er det ikke sikkert vi har samme opfattelse, hvis vi får lov til at se det oprindelige indhold.
Det naturlige vs det syntetiske
Olier har været anvendt i flere årtusinder til forskel fra kemiske produkter, der blot er på baby-stadiet. Naturlige produkter har over tiden blevet fundet giftige, hvilket var før man kendte kemien bag. Sådan virker naturen nu engang. Du tager et bær, spiser det, finder ud af om det er godt eller om du får dårlig mave. Sådan er det hele startet engang.
I dag kender vi dog til langt mere om effekten af planter og bær. Også om olier til huden. Så i dag holder vi os fra de ting vi ved er giftige og beskæftiger os kun med det, der ikke er.
Unaturligt indhold, har derimod allerede vist sit grimme ansigt. Blandt andet ved at vores forplantningsevne forringes. Det er ikke så underligt. For vores kroppe har aldrig været designet til alle de kemiske produkter vi indtager igennem vores fødevarer, hudplejeprodukter og fra luften.
Hvem skal jeg stole på?
Du skal beklageligvis stole på dig selv. For i bund og grund vil alle forhandlere sige, at deres produkt er det bedste. Vi kalder vores olier naturlige fordi de er naturlige, men det er ikke nødvendigvis derfor vores kunder køber hos os.
Vi er af den opfattelse at, når det gælder naturlige olier som vores i kontrast med kemiske produkter på hylden i storcentrene, så handler det meget mere om det bevidste valg af, hvad du ønsker at lægge på din hud.
Vores ingrediensliste er til at forstå og det er det de gør forskellen for vores kunder. Både de kemiske og de naturlige produkter, kan have en effektiv effekt på huden og håret.
Så vi mener, at du først og fremmest skal lytte til din egen indre stemme, der fortæller dig, hvilken vej du er til.
Brug naturlig olie til fedtet hud
Nejsigere, vil fortælle dig, at det ingen mening giver, at anvende en olie til fedtet hud.
Erfaring i flere tusinde år har dog vist noget andet.
Det kan måske ikke løse fedtet hud alene. For det er klart, at der er langt flere ting der spiller ind. Eksempelvis ens normale hygiejne og i stor stil også ens levestil i forhold til hvad man indtager.
Fedtet hud er hudens måde, at vise, at den er i ubalance. Finder man ikke denne ubalance, vil man kun komme ”plaster på såret”, uanset hvad man foretager sig. Her gør syntetisk kemi eller naturlige ingredienser ikke den store forskel.
De kan dog være med til at regulere din huds fedtproduktion. Det der ofte sker, når olie anvendes til huden, er, at den dels får vitaminer og mineraler, som ikke vil være at finde i hudens egen sebum-produktion.
Dels snyder man huden til at tro, at den har olie nok, så den ikke skal producere lige så meget. Og slutteligt, så kan de anti-bakterielle og anti-inflammatoriske egenskaber fra olierne ofte være med til at komme nogle af de kedelige bakterier til livs, som der eksempelvis vil være forbundet med fedtet hud og akne.
Fedtet hud kan løses med olie til fedtet hud
Forstå hvorfor huden bliver fedtet
Lad dig ikke skræmme af olier
Fedtet hud betyder at talgkirtlerne er overaktive og producerer mere olie. Dette kan potentielt medføre, at porerne tilstopper og tiltrækker bakterier. Du kan som regel fortælle om din hud er fedtet eller tør.
Fedtet hud har et skinnende udseende, som bør afhjælpes for at forbedre hudens sundhed. En af grundene til dette er, at olien der sidder på hudoverfladen er modtagelig overfor oxidation fra miljøfaktorer såsom UV-stråler og bilernes udstødning.
Når denne olie oxideres, har det eksperimentelt vist sig, at være meget skadeligt for huden.
Det er helt almindeligt at du vil styre dig fri fra oliebaserede produkter, hvis din hud er fedtet, men det er helt forkert.
Ofte producerer fedtet hud mere olie, som en forsvarsmekanisme til at balancere tabet af fugt på din hud. Ved at anvende rene olier eller oliebaserede produkter, tiltrækker olien hudens olie og kan opløse sebum, grumset fedt og makeup uden, at rippe huden fra dens naturlige olier.
Der er mange grunde til at fedtet hud forekommer, lige fra genetik, til hormonniveauer og vejret samt spisevaner.
Til fedtet hud, har du brug for et produkt, der naturligt vil eksfoliere huden, rense i dybden og rense overfladen for at efterlade en glat, strålende teint. Alt sammen uden af tilstoppe dine porer, hvilket netop er hvad de rette olier, kan gøre for din hud.
Hvordan skal du som forbruger forholde dig fedtet hud og olier?
Oftest så handler det her om to forskellige typer af mennesker.
Der er dem, der har det fint med at lægge alskens ukendeligt kemi på huden og i håret, uden at stille spørgsmål til, hvad det egentligt er, og hvad det gør.
Og så er der dem, der er meget bevidste om, hvad de ligger på huden. Ofte vil disse mennesker også gerne affinde sig med, at det rene produkt måske på papiret ikke fungerer helt så godt som det kemiske. Det handler nemlig mere om, at holde den sunde og livsægte værdi. Frem for at bukke under for pengegriske producenter, der blot klasker kemi sammen og lader andre bøde for de uheldige bivirkninger det med tiden bringer med sig.
En anden ting de bevidste forbrugere som regel er klar over er, at test af rene produkter aldrig får den samme opmærksomhed, som syntetiske produkter får. Det hænger naturligvis sammen med patenter og muligheden for at tjene store penge, som også ses, når det gælder medicin. Sådan er verden nu engang skruet sammen.
Så som forbruger, skal du være vågen. Sætte dig godt ind i, hvad det er du indtager og lægger på din hud. Her er ikke nogen kære mr. Politimand fra miljøstyrelsen, der fortæller dig, hvad der er rigtigt eller forkert. Det er i sidste ende helt op til dig.
Block "157016" not found
Konklussion
Fedtet hud kan skyldes flere ting, men fælles for alle er, at huden producerer ekstra sebum, altså hudens egen olie.
At have en fedtet hudtype er typisk arvelig – så hvis du har fedtet hud, er det sandsynligvis fordi dine forældre led en lignende skæbne. Men overskydende olie kan også være et resultat af forhøjede hormonniveauer, f.eks. I puberteten, såvel som i nogle dele af kvinders menstruationscyklus, under graviditet, og når de gennemgår overgangsalderen, da talgkirtler bliver mere aktive i disse tider.
Til gengæld, så har dem med fedtet hudtype også tendens til at blive mindre ramt af rynker, så selvom det kan være ved at drive dig til vanvid, kan man sige, at der lidt lys ude i fremtiden.
I mellemtiden, kan du forsøge at kontrollere din krops olieproduktion, eventuelt ved brug af naturlige olier.