Vi bliver ofte spurgt om, hvor meget af den kosmetik der anvendes rent faktisk absorberes. Et rigtig godt spørgsmål med tilsyneladende flere svar…
En foruroligende undersøgelse har vist, at vi begynder en kemiske eksponering allerede før vi tager vores første åndedrag – der er blevet opdaget forbløffende 287 kemiske toksiner i navlestrengsblodet hos nyfødte.
Så hvordan kommer disse skadelige syntetiske kemikalier ind i vores (og vores børns) blodbane, og hvor kommer de fra?
Block "157058" not found
Din kosmetik absorberes
Hvis du er opmærksom på problemet, vil du måske ikke blive overrasket over at høre, at nogle af de giftige kemikalier, der findes i kroppen af de testede, er almindelige ingredienser i almindelige produkter til personlig pleje.
Da offentligheden i stigende grad bliver opmærksom på de skadelige kemikalier, der findes i hudpleje og kosmetik, er påstande om, at giftige kemikalier fra disse produkter kan komme ind i vores kroppe gennem huden, blevet mere almindeligt.
Statistik som “din hud absorberer 60% af det, du lægger på den”, og “alt, hvad du lægger på din hud, absorberes i din blodbane inden for 26 sekunder”, dukker ofte op over internettet, i fora, via blogindlæg, infografik og endda kommercielle firmaer poster den slags på deres hjemmesider.
På den anden side er der mange mennesker, der erklærer huden for at være en absolut uigennemtrængelig barriere – en der ikke tillader stoffer at trænge ind i selv de øverste lag, endsige slet ikke i de nedre lag af huden, hvor blodkarrene er.
Er begge sider korrekte? Og hvis ikke gennem huden, kan kemikalier fra vores produkter til personlig pleje komme ind i vores kroppe på andre måder?
Lad os grave lidt dyrbere.
Block "171027" not found
Lidt om Hudanatomi og kemisk struktur
For at komme til bunds med dette spørgsmål, skal vi først have lidt nørderi.
En af hudens mange funktioner er rigtigt nok at fungerer som en barriere. Det er en utrolig vigtig funktion huden har. På den måde holder huden vores indre organer og væsker inde og skadelige ydre elementer som eksempelvis UV-stråling og bakterier ude – til en vis grad.
Huden kan opdeles i tre forskellige dele: epidermis, dermis og hypodermis.
Overhuden består af fem lag af hudceller, hvor det øverste lag (stratum corneum) er vores første forsvarslinje mod omverdenen.
Stratum corneum er en kappe af flade, døde hudceller omgivet af vandafvisende lipider – dette forklarer, hvorfor vores kroppe ikke svulmer op som en svamp, hver gang vi tager et bad.
Selvom disse ydre hudlag gør et godt stykke arbejde med at afholde elementer som vand i at trænge ind, er absorption af visse kemikalier gennem huden meget reel.
Hvor let trænger stoffer ind i huden?
Flere lægemidler leveres netop gennem huden, oftest i form af plaster eller geléer.
Denne metode er ret potent og effektiv til at levere kemikalier i vores krop. Det er rent faktisk muligt at dø af en overdosis på et fentanyl plaster (et smertstillende middel).
Hvor let stoffer absorberes i vores hud afhænger af en række faktorer, herunder strukturen og størrelsen af det kemikalie, der påføres huden.
Mens mange kemikalier simpelthen er for store til at blive absorberet af huden, er andre små nok til at trænge ind.
Nogle er endda designet til at trænge igennem huden hurtigt og let, som nanopartikler og “penetrationsforstærkere”, der findes i mange lotioner og solcremer.
Absorption af kemikalier i huden afhænger også af andre faktorer, såsom hudintegritet (beskadiget vs intakt), hudtemperatur, koncentration af et kemikalie på hudoverfladen, eksponeringstid og måske vigtigst af alt det område, din krop udsættes for kemikaliet.
Hudabsorptionshastigheder varierer meget mellem forskellige dele af kroppen. Eksempelvis er den kemiske absorptionshastighed på din pande og hovedbund ca. fire gange større end absorptionshastigheden på dine underarme.
Så svaret på et spørgsmål som “hvor meget absorberer huden?” kan umuligt kvantificeres i en enkelt, universel procentdel – det afhænger af et betydeligt antal komplekse og situationsbetingede variabler.
De kemiske faktorer for absorptionshastighed
Sandheden er, at ethvert kemikalie har sin egen absorptionshastighed.
For at komplicere det endnu mere reagerer nogle kemikalier på kroppen og gør andre kemiske forbindelser mere eller mindre absorberbare.
Ethanol (alkohol) er for eksempel et almindeligt tilsætningsstof i hudplejeprodukter, der øger absorptionshastigheden for andre tilstedeværende kemikalier – både fordi det nedbryder hudens naturlige barrierer, men også fordi det trækker kemikalier fra hinanden i individuelle bestanddele, så de er små nok til at blive absorberet.
På den anden side sidder silikoneadditiver som dimethicone oven på huden og tillader ikke noget at absorbere.
Faktisk er dimethicone så dygtig til at blokere absorption, at det skaber problemer for vanddyr, der trækker vejret og optager næringsstoffer topisk.
Hudpleje er til huden – ikke til blodet
Som tidligere nævnt kommer de fleste ting, der absorberes i din hud, ikke forbi de første par lag af det døde stratum corneum.
Endnu mindre gør det gennem epidermis til den dybere dermis, hvor dine blodkar begynder.
Men præcis for hudpleje er det helt fint – du vil generelt have det på huden for at blive i de øverste lag af din hud, hvor du anvender det.
Fugtighedscreme er beregnet til at arbejde for at fugte stratum corneum, og de fleste aktiver arbejder i epidermis.
Det er netop det, det mest hudpleje er beregnet til.
De tre ruter for kemikalier at trænge ind i huden på
Generelt er der tre forskellige ruter, gennem hvilke et kemikalie kan trænge ind i huden: intracellulær, intercellulær og transappendageal.
Absorptionen af stoffer gennem huden kemikalier kan trænge ind i huden ved at passere direkte gennem celler via gennemtrængning (intracellulær), væve sig mellem celler (intercellulær) eller ved at snige sig ind gennem vedhæng som hårsækkene eller svedekanaler (transappendageal).
Hvis et kemikalie med succes passerer gennem de øverste lag af huden, har det chancen for at blive absorberet af blodbanen eller lymfesystemet.
Andre veje kemikalier kan trænge ind på
Skadelige kemikalier i produkter til personlig pleje kan også komme ind i vores kroppe gennem ikke-dermale veje.
Nogle af de mest bekymrende toksiske stoffer er ftalater, som ofte findes i ingrediensen “parfume” eller “duft-produkter”.
Ftalater kan ende i luften og komme ind i vores system gennem indånding, deponere i luftveje og absorberes i blodbanen gennem lungerne.
Hudpleje og kosmetiske produkter kan også indtages.
I årevis har undersøgelser eksempelvis fundet tungmetaller, som bly, i læbestifter og andre læbeprodukter.
Mennesker, der genanvender læbeprodukter flere gange om dagen, kan indtage en betydelig mængde af disse ingredienser, og endda overgå den daglige anbefalede eksponering for nogle tungmetaller.
Det er også muligt ved et uheld at indtage ansigtsprodukter, vi anvender tæt på vores mund, samt produkter som shampoo og balsam, der ofte løber ned i vores ansigt, mens vi er i brusebadet.
Absorberes hele produkter i min hud?
Det er vigtigt at erkende, at det i de fleste tilfælde ikke bliver så simpelt som “Jeg lagde æterisk lavendel olie på min hud, og lavendel olie dukkede op i mit blodomløb.”
Miljøet og vores kroppe arbejder på at nedbryde de større produkter i mange kemiske komponenter.
Hvis de er små nok til at blive absorberet, vises de i kroppen som dele af det større produkt snarere end produktet som helhed.
Så ja eller nej? Optager vores krop det, vi lægger på vores hud?
Desværre er svaret både ja og nej.
Vi kan med sikkerhed absorbere ting gennem vores hud og ind i vores blodbane, men det er ikke så simpelt som “60 procent af alt”.
Nogle ting absorberer ind i vores kroppe, især hvis der er andre kemikalier til stede, der øger absorptionshastigheden.
Når det er sagt, absorberer de fleste ting ikke direkte i vores blodbaner gennem huden, selvom de ofte kan trænge ind i de dybere lag af huden.
Konklusion: Myten om at 60% af alt du lægger på huden absorberes
Ja vi kalder det for en myte, for der er intet der kan defineres så simpelt som, at 60% af alt du påfører huden også absorberes.
Der er flere forskellige faktorer, der er med til at afgøre om noget absorberes eller ej. Endvidere vil der også være forskel på måden det enkelte produkt trænger ind.
Et ekstremt eksempel er naturligvis, at du ikke optager 60% af vandet, når du tager et bad. Huden er ikke en svamp.
Desuden er der også forskel hvor på kroppen produktet påføres. Eksempelvis optages mere af indholdet i hovedbunden end som på underarmen.
Slutteligt, kan der også være forskel på, hvad man anvender til at påføre med. Hvis noget dækkes over huden, er der større sandsynlighed for at noget absorberes. Der kan desuden være ingredienser i det du påfører, der hjælper til med at booste en absorbering.