Er parabener farlige for dit helbred?
Denne artikel er oprindeligt mere end fem år gammel, men er lige så aktuel i dag, som den var dengang. Emnet parabener er oppe og vende til debat igen og igen.
Fortsat flere og flere paraben-fri produkter dukker frem fra overfladen og måske med god grund.
Parabener anvendes nemlig stadig, omend i lidt mindre omfang, i både lægemidler, fødevarer og i mange kosmetik produkter lige fra shampooer, lotions, mascara, deodoranter, shaver gel og endda i tandpasta.
Men er det farligt, er det hormonforstyrrende og skal du kigge din hårshampoo igennem for parabener på ingredienslisten?
Block "156903" not found
Parabener er mistænkt for at være hormonsforstyrrende
Du finder blandt andet parabener i forskellig hudpleje, heriblandt hudcremer.
En del parabener er allerede gjort forbudt i personlig plejeprodukter. Det gælder for eksempelvis isobutylparaben og isopropylparaben, mens butylparaben og propylparaben kun er forbudt i produkter til børn i Danmark.
Parabener som er lovlige i Danmark – i op til 0,4% koncentration – er: Methylparaben og Ethylparaben.
Ved forsøg er det blevet påvist at parabener kan virke hormonforstyrrende. Forsøg viser at parabener kan efterligne det kvindelige kønshormon østrogen aktivitet.
Samtidig peger det også i retning af, at parabener kan nedsætte effekten af det mandlige kønshormon antiandrogen effekt.
Det gør parabener problematiske.
Block "171027" not found
Hvad er parabner?
Parabener er en kemisk forbindelse af para-hydroxybenzoesyre og de bruges som konserveringsmidler. De bruges til at bekæmpe bakterier og svampe, er bredt tilgængelige, og koster meget lidt at fremstille og bruge.
Det er derfor, at man finder dem i så mange produkter. Næsten alle parabener som anvendes som konserveringsmiddel er menneskeskabte og ikke naturligt forekommende.
Naturligt forekommende er blevet fundet i blåbær.
Parabener er de mest anvendte konserveringsmidler i produkter til personlig pleje; de stopper svampe, bakterier og andre mikroorganismer i at vokse i din favorit cremer og makeup, især i fugtige, varme miljøer, som et badeværelse.
Parabener har været anvendt i mere end 70 år.
Så hvorfor gå i panik?
Forskellige undersøgelse har før vist at, parabener i det antal vi normalt indtager og lægger på kroppen ikke har foresaget nogen grund til bekymring. De seneste forskingsresultater stammer dog oftest fra enkelte produkter og ikke som et samlet helhedsindtryk af alle de produkter vi anvende i løbet af en normal hverdag, år efter år.
Det kan derfor synes til, at de tests, som tidligere har været foretaget ikke helt er nok.
En dansk undersøgelse har nemlig vist, at der er grund til bekymring. Testen viste, at parabener kunne påvises i blodet og urinen hos raske unge frivillige mænd få timer efter paraben-holdige lotion blev påført på deres hud.
Forfatterne konkluderede, at da kemikalierne kunne absorberes, metaboliseres og udskilles, kunne de potentielt set også bidrage til sundhedsskadelige virkninger.
Vi ved endnu ikke – men det her er hvad bekymringen går ud på
Nogle af de spørgsmål der siden stilles er, om den stigende forekomst af brystcancer vi ser – delvis er forbundet med den kendsgerning, at parabener, som har en svag evne til at efterligne østrogen og netop er blevet fundet i brystkræft tumorer og kan isoleres fra andre kropsvæv – kan være årsag hertil?
Er et faldende sædtal og stigende rater af mandlig brystkræft og testikelkræft relateret til det faktum, at disse kemikalier kan optages i vores hud og potentielt set forstyrre vores endokrine systemer?
Ingen ved det med sikkerhed – for nu er det spekulationer. Men ud fra forsøg på dyr er det påvist, at det kan virke hormonforstyrrende.
Vær påpasselig og bevar roen
Når nu vi endnu ikke kan sige noget med sikkerhed, så er der vel heller ingen grund til panik?
Det kan der sagtens være noget om, men omvendt, har vi også før set, at videnskaben pludseligt finder frem til, hvorfor en større række af sygdomme udvikles og trives hos mennesker grundet et eller andet kemikalie, som hidtil har været godkendt og accepteret.
Vi kan derfor lige så godt vende tallerkenen om og så på forhånd prøve at undgå det der potentielt set kan være farligt for os. Hvis parabener i en nær fremtid viser sig, at have indflydelse på menneskers muligheder for føre generationerne videre, eller give en langt større risiko for brystcancer, så kan vi lige så godt lade være med at indtage og påføre parabener på kroppen først som sidst.
Alternativ til parabener
Der er naturlige og andre syntetiske alternativer til parabener – blandt andet ved hjælp af olier og ekstrakter fra planter eller mere godartede kemikalier.
Olier, vitaminer og urter
Æteriske olier, ekstrakter, vitaminer og urter er naturlige konserveringsmidler, der afværger bakterier. De har ikke toksiciteten af syntetiske konserveringsmidler, men de forbliver effektive.
De er dog beregnet til at blive brugt på kort sigt, til dem der hurtigt bruger et produkt.
De fleste olier og ekstrakter nedbrydes relativt hurtigt og kan derfor kun bruges i højst et år.
En ulempe med æteriske olier og vitaminer er, at de skal bruges i store koncentrationer for at bevare et produkt. Dette vil ofte være dyrere.
Natriumbenzoat
Natriumbenzoat findes i andre produkter end til personlig pleje. Det er en ingrediens i salatdressing, syltetøj, saucer og kulsyreholdige drikke.
Det er kendt som et konserveringsmiddel, der er 100 procent naturligt, har ingen bivirkninger og er ikke dyrt at fremstille.
Natriumbenzoat forekommer naturligt i frugter og rødder i naturen. Tranebær, svisker, grønbage-blommer, kanel, nelliker og æbler indeholder alle natriumbenzoat.
Ethylhexylglycerin
Ethylhexylglycerin er en syntetisk forbindelse, der kommer fra korn og planter.
Det nedbryder mikroorganismernes cellevægge og dræber dem faktisk.
Ethylhexylglycerin vides at være et sikkert alternativ til parabener. Det har dog ulempen at virke hudirriterende.
To undersøgelser, den ene i Belgien af afdelingen for dermatologi ved Universitetshospitalet og en undersøgelse i kontakthermatitis-tidsskriftet, har fundet et højere tilfælde af hudirritation, når man bruger Ethylhexylglycerin.
Phenoxyethanol
Phenoxyethanol stammer fra etheralkohol. Det er en syntetisk forbindelse, der er blevet accepteret som et alternativ til parabener, men dog noget kontrovers.
Det er et potent konserveringsmiddel og ikke dyrt at fremstille, men det menes at indeholde kræftfremkaldende kemikalier.
U.S. Food and Drug Administration har imidlertid godkendt forbindelsen som et fødevaretilsætningsstof såvel som til kosmetisk anvendelse.
CHLEOPATRA’s produkter er 100% FRI for parabener
Chleopatra anbefaler, at du altid ser efter på indholdsdeklarationen af dine kosmetik produkter (og i og for sig også fødevarer og lægemidler), om de indeholder parabener. Forsøg så vidt muligt at undgå dem.
Du finder dem ved at se efter ord på produktlisten, der slutter med -paraben.
I fødevarer bør du også gå uden om produkter der indholder: E214, E215, E218 og E219 – som særligt anvendes i slik og snacks, som behandlede nødder og chips m.m.
Ingen af vores produkter indeholder parabener eller for den sags skyld nogen andre konserveringsmidler. Kun vores naturlige olier indeholder naturlige konserveringsmidler i form af vitaminer.
Block "156903" not found
Konklussion
Vi ved ikke helt hvilke konsekvenser parabener har for kroppen og den kønshormonelle balance, men efter hvad du netop har læst, er der vel ingen grund til at lege med ilden, vel.
Det er ikke nemt at have med visse produkttyper at gøre uden konserveringsmidler. De risikerer bare at blive fyldt med bakterier og få mug.
Omvendt så findes der ikke et middel der bare er lige i skabet. Rene olier og vitaminer kan være gode og er helt naturlige og uden bivirkninger. Der skal dog bruges noget mere, hvilket fordyrer produktet. Men det er rent og du slipper for syntetiske produkter.
Andre midler fungerer også godt, men kan være kræftfremkaldende eller virke irriterende for huden. Så hvad vælger du?
Vi ved godt hvad vi vælger. Olier og vitaminer – og så sørger vi blot for at bruge produktet før der gror mug i det.