Problemet med udtørret hud er som regel størst om efteråret og vinteren, men vi oplever nærmest alle sammen i ny og næ, at vores hud tører helt ud.
Det gælder især læberne, men ofte også hovedbunden, ansigtet, albuer og faktisk det meste af kroppen, kan somme tider ønske sig noget mere hydrerende til kroppen.
Hvad er årsagen? De bedste midler? Og hvad kan du gøre for at forebygge fænomenet? Læs med her i denne artikel og få et godt bud på en sund og velhydreret hud.
Block "157016" not found
Det ultimative middel mod tør hud
Du behøver kun ét produkt for at undgå, at ligne en tør appelsin på grund af tør hud. Spørgsmålet er hvilket?
Vi oplever det alle og stort set ingen, uanet alder, kan sige sig helt fra. I ny og næ så får vi tør hud et eller andet sted på kroppen.
Oftest kan problemet være størst om efteråret og om vinteren, hvor vind og vejr slår om. Her bliver vejret koldere og blæsten dermed også mere barsk over for især den hud, der bliver eksponeret i det fri.
Det virker også som at vores kroppe tørre mere ud med alderen – des ældre vi bliver, des mere tørrer huden ud. Det er heller ikke helt løgn. Hvorfor kan du læse mere om i denne artikel, hvor vi også går i dybden med hvilket produkt, der virker bedst i kampen mod tør hud.
Du behøver nemlig ikke, at fylde kroppen med alskens produkter med kemikalier og konserveringsmidler for at undgå, at ligne et tørt æble.
Faktaboks
Den danske befolkning oplever at lide af mange forskellige hudproblemer. Her iblandt er tør hud, nok et af de hyppigst forekommende irritationer for huden.
- Tør hud er en helt almindelig tilstand, som kan medføre små flager og tørre pletter i huden
- Kløe i huden er et meget almindeligt symptom på tør hud
- Problemet med tør hud kan ofte virke mere ekstremt i de koldere vintermåneder
- Ældre mennesker er mere udsatte for tør hud end yngre personer
- Tør hud er mere almindeligt hos personer, som har allergi, eksem, psoriasis eller astma
- Ekstrem tør hud kan medføre revner og sprækker i huden
- Desuden kan vedvarende tør hud medvirke til infektioner
- Visse medicin produkter, kan være med årsag til tør hud
Hvad er tør hud?
De fleste har oplevet, at huden et eller andet sted på kroppen, virker så tør, at det er lige før, hele huden kradser af, hvis du børster på den. Omvendt vil nogle også få ru og hård hud, som følge af tør hud.
Tør hud ses som værende en hudtilstand og dermed ikke nødvendigvis en hudsygdom. Tilstanden er karakteriseret ved en skællende, eventuelt rød, irriteret og kløende hud.
Tør hud opstår oftest i ansigtet og på hænderne samt på arme og ben.
Tør hud er ganske almindeligt forekommende, især hos ældre. Det er normalt et mindre og midlertidigt problem, som til tider kan give ubehag. Din hud har derfor brug for fugt for at forblive glat og blød.
Efterhånden som du bliver ældre, bevares fugten i huden ikke længere nær så godt.
Din hud kan blive tør og ru, da den mister sit vand-indhold og sin naturlige olie.
Block "156904" not found
Hvorfor får du tør hud?
Tør hud, også kendt som xerosis, er forårsaget af fugt der fortaber sig i det øverste lag af din hud. Dette eksterne lag af huden, kaldet stratum corneum, er sammensat af hærdede, tørre og døde hudceller, der fungerer som en beskyttende barriere mellem omverdenen og de underliggende lag af din hud.
Xerosis cutis er den medicinske betegnelse for unormalt tør hud. Dette navn stammer fra det græske ord “xero”, som betyder tør.
Tør hud er mere almindeligt i de kolde vintermåneder end resten af året. Derfor er det netop nu ekstra vigtigt, at sørge for at hydrere huden.
Ved at ændre dine daglige rutiner ved at tage kortere brusebade med lunkent vand, og ved at bruge fugtighedscreme kan du hjælpe med at forhindre xerosis cutis, som er en medicinsk betegnelse for tør hud.
Hvad er det bedste middel mod udtørret hud?
Da tør hud ofte opstår som følge af, at din egen beskyttende kropsolie, sebum, af forskellige årsager ikke er til stede i tilstrækkelige mængder. Så er det naturlige middel i første omgang at sikre sig, man ikke gør for meget for at fjerne den olie kroppen benyttet til at beskytte huden med.
Dernæst vælger de fleste, at benytte en håndcreme eller en hudcreme til at fugte deres hænder og ansigt med.
Problemet med mange af disse cremer er dog, at de oftest består af store mængder vand og konserveringsmidler. Vandet gør, at huden holder på den fugt, den allerede har, hvilket i sådanne tilfælde i forvejen ikke er tilstrækkeligt. I et øjeblik, vil huden derfor virke fugtet og beskytende, men på sigt, vil den tørre yderligere.
Den bedste beskyttelse og dermed det bedste middel mod tør hud er derfor en olie, der mest af alt minder om hudens egen sebum.
Vi anbefaler jojobaolie og macadamia olie, da det er disse to olier, der kommer nærmest hudens egen sebum.
bestemte steder på kroppen
Ved tør hud særlige steder på kroppen, kan det meget vel tænkes, at du kunne tænke dig en olie, der matcher bedre. Der er jo for eksempel ingen grund til at fedte hele ansigtet til med olie, hvis det kun er her du oplever problemet med tør hud.
Tør hud i ansigtet
Dit ansigt udsættes for det hårde vejr, blæsende vind, regn, slud, sne og skiftende temperatur. Alt dette sammen med den måde vi konstant vasker os i dag er med til at fin hud mister sin naturlige beskyttende olie. Det er den væsentligste årsag til tør hud i ansigtet.
Samtidig anvender mange skrappe ansigts sæber og rensemidler, som aldrig før. Der findes et hav af produkter til ansigtet og selvom du måske har en fedtet T-zone, så har din hud alligevel brug for fugtighed.
Til ansigtet bør du gå rolig til værks og benytte milde midler for at opnå den bedste effekt.
Vi anbefaler, at du prøver figenkaktusolie
Tør hud på albuer
Albuer har tendens til at blive mere tørre end andre steder af kroppen. De består af løs hud, der let rynker og udsættes for et stort dagligt pres.
Tør hud på albuerne kan skyldes en række forskellige forhold, der spænder fra infektioner eller hænger samme med allergiske reaktioner, dermatitis eller andre hudsygdomme.
Generelt kan tørre albuer oftest forbedres væsentligt ved brug af en god olie til huden.
Vi anbefaler kokosolie
Tør hud på hænderne
Tør hud på hænderne er et almindeligt forkommende problem, især på hænder, der ofte er udsat for elementer fra vejret, hyppig håndvask og brug af rengøringsmidler. Når dine hænder er tørre, kan de nemt blive røde, irriteret og kløende. Din hud kan begynde at flage, skalere eller endda knække. Heldigvis kan tør hud ofte behandles bekvemt og billigt med en god olie.
Vi anbefaler marula olie
Tør hud på benene
Når du tager brusebad, vasker du en masse af de gode naturlige olier i din hud væk. Disse naturlige olier er ikke kun til for at holde din hud fugtig, de beskytter også din hud mod skader, som kan forårsage endnu mere tørhed. I badet går det meget nemt ud over særligt dine bed.
Du kan derfor med fordel anvende en god olie til at fugte og nære huden direkte efter du kommer ud af badet. Dub-tør kroppen og tilføj en god olie til kroppen med det samme. På den måde har du en frisk hud og samtidig holdes kroppen fint beskyttet.
Vi anbefaler kokosolie eller en anden olie du synes er fantastisk til din kropsolie.
Tør hud på hæle og fødder
Hæle og i det hele taget fødder bliver nemt overset, når vi skal pleje og passe på vores krop. Men det betyder ikke, at du slipper helt på disse områder.
Nogle mennesker oplever så tørre fødder, at det skal gøre helt ondt, før de får gjort noget ved det – og det er der slet ingen grund til. Med en god olie, kan fødderne på lige for med resten af kroppen få glæde af de fugtende og nærende elementer. Pas dog på, da olier og fødder ikke går så godt i spænd med gulve…
Vi anbefaler, at du en gang om ugen eller hver 14. dag tager et fodbad med salt, olie og en lækker aromatisk olie. Det giver dine fødder et helt nyt liv og de vil elske dig for det.
Til fødder og hæle anbefaler vi macadamia olie
Tør hud på babyer
Babyer har en langt mere sart hud end voksne, så de er mere modtagelige for at udvikle tør hud, udslæt og milde hudirritationer. Babyer er også mere sårbare over for at miste kropsvarme og fugt ganske hurtigt, når de udsættes for alt fra kulde, varme eller tør luft. Brug af naturlige fugtighedscremer på huden er normalt en sikker og effektiv måde at forebygge tør hud hos spædbørn. Du kan med fordel anvende milde babyolier til dette formål.
Forsøg dog at undgå, at udsætte dit barn for overdrevent koldt, varmt eller tør luft, som kan bidrage til tør hud. Udsættelse for aircondition, klimaanlæg, saltvand og klor kan alle tørre huden. Daglig badning fjerner de naturlige olier fra huden, så en fugtighedscreme bør anvendes efter hvert bad. Anvendelse af fugtighedscreme få minutter efter tørring af din baby vil forsegle fugten fra badet.
Vi anbefaler abrikoskerneolie
Undgå udtørret hud
Tør hud er knyttet til et fald af olie på overfladen af huden. Det udløses normalt af miljøfaktorer. Følgende aktiviteter eller betingelser kan være årsag til særlig tør hud:
- Et overdrevent forbrug af rensning af huden eller ved at skrubbe huden for ofte
- Brusebade med overdrevent varmt vand eller hvis du tager brusebad for ofte
- Hvis du tørrer dig for meget efter badning
- Hvis du ganske simpelt bor i et område med en meget lav fugtighed
- Hvis du bor i et område, hvor der er meget kolde og tørre vintre
- Ved at færdes i hjem med centralvarme i længere tid af gangen
- Hvis du ikke indtager rigeligt med væske (dehydrering)
- Hvis du får for meget sol
Huden er afhængig af talgkirtlerne, hvorigennem den kan udskille sebum, den naturlige olie kroppen selv producerer. Det er derfor vigtigt at forsøge at opretholde et passende niveau af fugt, da dette smører og fugter de yderste lag af huden (epidermis).
Sebum, hudens egen olie, er modtagelig for eksterne faktorer, såsom badning og for meget aircondition. Epidermis formår ikke at fastholde fugten, så når det uigennemtrængelige lag, der dækker huden ikke længere er tilstede, begynder huden at tørre ud.
Det er derfor vigtigt, at tilføre huden med en god fugtighedscreme og både Jojoba olie og Macadamia olie er begge eksponentiel gode til netop dette formål, simpelthen fordi begge olier minder meget om hudens egen sebum.
Men faktum er, at noget af det vigtigste i forbindelse med tør hud er, at du drikker rigeligt med vand.
Vinterhud – Undgå vinter tørhed i huden
Det danske vejr er olie-vejr, kunne man fristes til at sige. Vinterhud eller ekstrem tør hud trænger i hvert fald til olie.
Når vinden er stærk, regn og hagl hærger dit ansigt og vejret er koldt, så bruger din hud ligeledes en masse energi på at holde sig stærk, hydreret og spændstig. Det er derfor – særligt i Danmark – nødvendigt, at hjælpe huden til at forblive sund og fugtet, så den ikke tørrer ud.
Og det gælder ikke kun om vinteren, men faktisk hele året rundt.
Vores kroppe har et indbygget, naturligt lag af olie, der beskytter huden. Men det tørre vejr sammen med vinter og hård blæst, kan hurtigt ændre på den naturlige beskyttelse huden besidder. Derved opnår man hurtigt vintertør hud også kaldet vinterhud.
Med det vejr vi ofte oplever her i det lille Danmark, suger vejret simpelthen vandet direkte ud af kroppen. Når det sker oplever vi en tør og somme tider kløende og irriteret hud. Så især om vinteren, kan fugtighedsgivende olier give dig forskellen fra en tør, kløende hud og til en komfortabel glat og fin hud.
Skal du skifte til vinter hudpleje om vinteren?
Både ja og nej.
For i princippet, bør du holde dig til den fugtighed, der virker for din hud. Du bør som udgangspunkt heller ikke ændre mængden af creme eller olie. I hvert fald ikke, hvis din hud ter sig fint om vinteren.
Udviser din hud ikke ekstra særlige fugtighedsgivende behov i de kolde vintermåneder (ved at virke mere tør end normalt). Så er der heller ikke nogen grund til at booste mængden af olie du tilfører huden.
Gør du dette, uden at kroppen specifikt har forsøgt at gøre tegn til dette, vil du højst sandsynligt opleve, at din hud bliver mere fedtet, blokkere og derved forøges risikoen for en mere fedtet hud med tendens til akne.
Viser din hud sig derimod tydeligt, at den er olie-trængende. Altså hvis den bliver ekstra tør i de koldere måneder, kan der være en god grund til også at booste mængden af fugtighed. Men lyt til din krop, før du overmætter den med hydrering.
Her gælder det nemlig ikke, at mere er bedre. Lidt rækker som regel ret langt, når vi taler om olier til huden.
Det skal du gøre ved tør hud
- Har du ikke mere tør hud om vinteren eller på bestemte tider af året, skal du ikke foretage dig nogle ændringer.
- Oplever du derimod, at du har mere tør hud på bestemte tider af året – eksempelvis i de kolde vintermåneder, bør du tilføre huden lidt mere end du normalt gør.
Slip for Tør hud
Tips til at holde kroppen fugtet og klar til vinteren for at undgå vinterhud og tør hud
Beskyt huden når du bevæger dig udendørs
Her mener vi ikke kun ved SPF-beskyttende solcremer. Din hud har brug for et beskyttende lag for, at hjælpe den med at holde sin fugtigheds barriere intakt. Træd blot udendørs med et nøgent ansigt, og du vil hurtigt opdage, at vind og kulde kan skabe små revner i hudens overflade, hvilket kan føre til rødme, tør hud og andre skader.
Beskyt derfor ansigtet og andre dele af kroppen som udsættes for det kolde vejr med en fugtighedsgivende olie.
Undgå udtørret og tør hud med fugtighedsgivende olier. Blødgør og fugt huden, så du slipper for en tør vinterhud i det barske danske vejr – hele året rundt
Anvend de rigtige sæber
Brug fede sæber, men ikke stærkt parfumerede sæber. Fede sæber tilføjer fugtighedscreme, sæber med parfume vasker olien væk og gør huden mere tør. Det forstærker blot din vinterhud. Også flydende sæber er generelt mere fugtgivende end almindelige sæber.
Undgå tør hud på hænderne
Hænderne er altid meget udsatte. For det første er de fremme det meste af tiden. For det andet så bruger du dem hele tiden til alle dine gøremål. Dernæst vil det at vaske hænderne flere gange dagligt, hurtigt medføre, at dine hænder bliver mere ru og tørre.
Du kan med fordel anvende en mild olie – som absorberes hurtigt af huden – som en ekstra håndlotion, for at undgå tør hud på hænderne. Men gør dig selv den tjeneste, at sikre dig en olie, der ikke fedter. Det vil nemlig give dig fedtet hænder, hvilket jo ikke er specielt rart. For du vil jo gerne hurtigt i gang med at bruge din hænder igen.
Tænk på din krop og miljøet, når du tager bad
Lunken, korte brusebade er bedre end de lange varme bade. Varmen fra et varmt bad smelter ganske simpelt hudens beskyttende olier væk og kan derved udtørre huden. Derved bliver din vinterhud blot værre og det skal du undgå. Har du i forvejen tør hud, skal du være ekstra opmærksom på dette.
Brug dub-tørring efter et brusebad eller karbad. Kraftig gnidninger med et håndklæde efterlader den beskyttende olie på håndklædet i stedet for på huden.
Anvend fugtighedscreme eller fugtgivende olie og masser det ind i huden umiddelbart efter et bad. Her er det et godt tidspunkt at fugte huden, fordi det netop kan forsegle fugten i huden.
Uparfumeret fugtighedscreme er bedre, fordi duftstofferne tilsættes produkter sammen med alkohol, som igen kan være med til at udtørre huden.
Fedtet salver og olier, herunder vaseline, er bedre end lotion eller cremer. Vegetabilske kosmetik olier er som skabt til dette formål i kampen mod tør hud.
Dit vasketøj kan også gøre en forskel for din vinterhud og den tørre hud
Duft-fri vaskemidler er bedre for din hud. Produkter med duft kan overføres fra tøj til huden og forårsage tørhed. Skyllemiddel er også dårligt på grund af de parfumestoffer, som er indlejret i dem.
Oftest vil der være tale om kunstige stoffer, som ikke er godt for nogen. Flere og flere udvikler desuden allergier over for disse duftmidler. Om de i sig selv kan være medvirkende til en tør hud skal dog være usagt.
Sørg for en god luftfugtighed i hjemmet
Det kolde vejr gør, at vi får sat gang i radiatorerne, lagt brænde i kaminen og ild til stearinlysene. Det er med til at give et indeklima, der er utrolig tørt, som igen er med til at tørre huden helt ud. Det gælder derfor om også, at holde indeklimaet vel fugtet.
Du kan eksempelvis gøre det med vådt tøj. Tør evt. nyvasket tøj indenfor, da det tilfører fugtighed indendørs.
Almindelige stueplanter hjælper naturligvis også på indeklimaet. Bregner er helt fantastiske for at skabe fugtighed indendørs, men husk nu at dine planet også har brug for vand og fugt, så du skal naturligvis huske at vande dem og eventuelt fugte deres blade.
Lad døren fra badeværelset stå åben efter du har været i bad. Fugten herfra kan sagtens fordeles ud i de andre rum – det giver desuden også et bedre indeklima på badeværelset, hvis ikke alt fugten derfra forbliver i det samme rum.
Pas dog på du ikke fugter dit hjem for meget, da det kan give nogle helt andre problemer. Du skal kun benytte dig af disse tips, hvis dit indeklima er rigtig tørt.
Gode olier til en fugtgivende balance om vinteren for at fjerne vinterhud og komme tør hud til livs
Argan olie
Argan olie er god til hele kroppen. Den har både healende og fugtgivende egenskaber, og hjælper desuden med at minimere strækmærker, ar, rynker og de fine linjer.
Jojobaolie
Jojoba olie er også rigtig god som kropsolie og er normalt rigtig god til personer med fedtet hud. Jojobaolien er den olie, der minder mest om hudens egen olie-produktion, sebum.
Begge olier kan også bruges til at give fugtighed og styrke til håret.
Passionsfrugt olie
Passionsfrugt olie egner sig godt til ansigtet. Den dufter dejligt og absorberes let ind i huden, hvor den både fugter og beroliger huden.
Kæmpenatlys olie
Kæmpenatlysolie er også en rigtig god og mild olie til ansigtet. Den er rig på GLA (gamma-lenoleic syre) som hjælper med at opretholde reproduktion af nye celler.
Block "157016" not found
Konklussion
Vi kan alle opleve at få tør hud fra tid til anden og vil med aller største sandsynlighed også komme ud for det. Det behøver ikke være hele kroppen, der er knastør som et efterårsblad, der samles sammen til kompost.
Du kan opleve at være tør i huden på enkelte områder af kroppen, som eksempelvis læberne, albuerne eller på fødderne eller i ansigtet. Uanset hvor, så er der gode muligheder for både at forebygge, men også at hele tør og sprukken hud på kroppen.
En god olier din hud synes godt om er nemlig lige sagen hele året rundt. Ved at pleje huden med ren naturlig olie, kan du bevare hudens elasticitet og spændstighed. Samtidig tilfører du huden rene vitaminer og mineraler der hjælper mod frie radikaler og dermed beskytter huden mod ældning.
Er det vinter eller efterår, så er der slet ingen undskyldning – se at få det prøvet, før din hud begynder at pive af tørhed.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4885180/
https://www.healthline.com/health/best-oils-for-your-skin
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/moisturizers-do-they-work